Güncel Haberler

ABD'den hızlı karar! TikTok yasağının yolu açıldı

Columbia Bölgesi Temyiz Mahkemesi, TikTok'un yasaya karşı açtığı dava hakkında karar verdi. Temyiz Mahkemesinin üç yargıçtan oluşan heyeti, TikTok'un Çinli ana şirketinin popüler sosyal medya uygulamasını satmasını veya bu uygulamaya erişiminin yasaklanmasını ve engellenmesini gerektiren yasanın lehine oy kullandı.

Mahkeme, TikTok'un yasağın ABD Anayasası'nın 1. maddesi kapsamındaki ifade özgürlüğüne ve ABD'nin “Açık İnternet” politikasına aykırı olduğu yönündeki iddiasına karşı şunları söyleyerek geri adım attı: “Burada hükümet ifade özgürlüğünü yabancı bir düşmandan korumaya çalışıyor ülke ve bu düşman ABD'ye karşı.” “Bu nedenlerle başvuru reddedildi.” değerlendirmesini yaptı.

Kararda, TikTok'un yasanın yürürlüğe gireceği tarih olan 19 Ocak 2025'e kadar kullanımdan kaldırılması gerektiği, aksi halde ABD'de kullanılamayacağı belirtilirken, Başkan Joe Biden'ın da TikTok'a 90 gün ek süre verebileceği hatırlatıldı. Satış sürecindeki gelişmelere bağlı olarak yasağın kalkması bekleniyor.

ABD'DE TİKTOK TARTIŞMASI!

Geçen yıl ABD yönetimi, Amerikalı kullanıcıların bilgilerini Çin hükümetinin erişimine açmakla suçlayarak TikTok'u bir ABD şirketine satmaya veya yasaklamaya karar vermişti. Bu çerçevede Başkan Biden, Mart ayında Kongre tarafından kabul edilen bir yasa tasarısını imzaladı.

Biden yönetimi, TikTok'a Çin'in ByteDance şirketiyle ilişkisini sonlandırması için 19 Ocak 2025'e kadar süre verdi, aksi takdirde şirket ABD'de yasaklanacak ve kullanıcıların erişimi engellenecekti.

170 milyon kullanıcısı olan TikTok da ABD Anayasası'nın 1. maddesinde belirtilen ifade özgürlüğüne ve ABD'nin “açık internet” politikasına aykırı olduğunu ileri sürerek temyiz mahkemesinden bu yasanın bozulması talebinde bulundu.

TikTok, başvurusunda ayrıca ABD yönetiminin verdiği sürenin çok kısa olduğunu ve bu dönemde ByteDance ile ilişkisini sonlandırmanın teknik ve pratik olarak mümkün olmadığını savundu.

Biden'ın, satış aşamasına girmesi halinde TikTok yasağını 90 gün daha erteleme yetkisi bulunuyor.

(AA)Bu içerik Cansu Akalp tarafından yayınlanmıştır.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu