Güncel Haberler

ABD'nin 47. başkanı seçilen Trump, yeni döneminde ekibini şekillendirmeye devam ediyor

Trump, 20 Ocak 2025'te başlayacak olan ikinci başkanlık dönemi için Kabine kurma çalışmalarına devam ediyor.

Trump'ın ikinci döneminde aday göstereceği isimler arasında, İran ve Çin meselelerine ilişkin “şahin” tutumu ve İsrail yanlısı görüşleriyle tanınan Cumhuriyetçi Senatör Marco Rubio ile eski Ulusal İstihbarat Direktörü John Ratcliffe'nin de yer alacağı varsayılıyor.

Trump, Dışişleri Bakanlığı için Rubio'yu ve Merkezi İstihbarat Teşkilatı'nın (CIA) yönetimi için Ratcliffe'i düşündüğünü, bu isimlerin yanı sıra eski kongre üyesi Tulsi Gabbard ve kongre üyesi Matt Gaetz'i de ulusal istihbarat direktörlüğüne atadığını söyledi. Florida'dan Adalet Bakanlığı adına çalışan eski asker ve televizyon yorumcusu Pete Hegseth'i Savunma Bakanlığı'na, Güney Dakota Valisi Kristi Noem'i ise İç Güvenlik Bakanlığı'na aday göstereceğini duyurdu. koşacağını duyurdu.

ABD'nin Orta Doğu özel temsilcisi olarak emlak kralı Steven Witkoff'u aday göstereceğini açıklayan Trump, aynı zamanda eski Arkansas valisi Mike Huckabe'yi de İsrail büyükelçisi olarak aday göstermeyi planladığını açıkladı.

5 Kasım'daki başkanlık seçimini kazanan Trump, daha önce Beyaz Saray özel kalemi olarak Susie Wiles'ı, ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) daimi temsilcisi olarak Kongre Üyesi Elise Stefanik'i ve ABD Çevre Koruma Dairesi başkanlığına da eski kongre üyesi Lee Zeldin'i atamıştı. Ajans getireceğini duyurdu.

Kabine rolleri ve onay süreci

Amerika Birleşik Devletleri'nde kabinede, başkan yardımcısı hariç, ülkenin yönetilmesine yardımcı olan başkan olmak üzere, önemli rollere sahip 15 kişi bulunuyor ve bu isimler, başkanın aday gösterilmesi ve Senato'nun onayından sonra göreve başlıyor.

Bu pozisyonlar arasında Dışişleri Bakanlığı, Hazine Bakanlığı, Savunma Bakanlığı, Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Tarım Bakanlığı, Ticaret Bakanlığı, Çalışma Bakanlığı, Sağlık ve İnsani Hizmetler Bakanlığı, Konut ve Şehircilik Bakanlığı bulunmaktadır. Planlama. Kalkınma, Ulaştırma Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Eğitim Bakanlığı, Gazi İşleri Bakanlığı ve İç Güvenlik Bakanlığı.

Kabinede bu ana bakanlıkların yanı sıra kabine düzeyinde ikincil rollere sahip 10 pozisyona daha ihtiyaç var ancak bu sayı cumhurbaşkanının inisiyatifine göre değişebiliyor.

Bu kapsamda Beyaz Saray Genelkurmay Başkanı, Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA), Çevre Koruma Teşkilatı, Yönetim ve Bütçe Dairesi, Ulusal İstihbarat Müdürlüğü, Amerika Birleşik Devletleri Ticaret Temsilciliği, Amerika Birleşik Devletleri'nin daimi temsilcisi Birleşmiş Milletler'e Ekonomi Danışmanları Konseyi, Küçük İşletmeler İdaresi ve Bilim ve Teknoloji Dairesi başkanları belirleniyor.

Trump'ın özel sekreterlik dışındaki pozisyonlara aday göstereceği isimlerin ABD Senatosu'nun onayını alması gerekiyor.

2016 seçimlerini kazandıktan sonra 20 Ocak 2017'de göreve başlayan Trump, o dönemde Senato çoğunluğunun Demokratlar'da olması nedeniyle birçok Kabine üyesi adayının onay süreci için aylarca beklemek zorunda kalmıştı.

5 Kasım seçimlerinde Senato'da 53 sandalyeye ulaşarak çoğunluğu elde eden Cumhuriyetçilerin desteğiyle Trump'ın yeni kabinesinin daha hızlı onaylanarak göreve başlaması bekleniyor.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu