Bakan Kurum, Türkiye'nin çölleşmeyle mücadeleye yönelik ulusal stratejisini ve eylem planını açıkladı
Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi (COP16) 16. Taraflar Konferansı Suudi Arabistan'ın başkenti Riyad'da devam ediyor. Bakan Kurum, COP16 kapsamında Türkiye'nin “Çölleşmeyle Mücadele Ulusal Stratejisi ve Eylem Planı”nı açıkladı. Bakan Kurum konuşmasına, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın 2015 yılında Ankara'da gerçekleştirilen 12. COP toplantısındaki sözlerini hatırlatarak başladı: “Vicdanların çölleştiği bir dünyada toprakların çölleşmesini önlemek mümkün değildir.”
Türkiye çölleşmeyle mücadelede en başarılı 5 ülkeden biri
Türkiye'nin çölleşme ve erozyonla mücadelede dünyanın en başarılı 5 ülkesinden biri olduğunu belirten Bakan Kurum, şöyle konuştu: “Bu başarıları artırmak için; Çölleşmeyle mücadeleye yönelik ulusal stratejimizi ve eylem planımızı güncelleyerek 2030 yol haritamızı yeniden oluşturduk. Altı ana eksen üzerinde inşa ediyoruz” dedi.
EKSEN 1: STRATEJİ VE POLİTİKA GELİŞTİRME
Bakan Kurum, eylem planının maddelerini şöyle açıkladı: “Türkiye Çölleşme Haritasını” “Türkiye Çölleşme Modeli”ne göre güncelleyeceğiz. Risk-tehlike ve eylem planlarımızı her havzamız için ayrı ayrı hazırlayacağız. Tüm hassas sektörleri belirleyeceğiz ve gerekli eylemleri düzenli olarak izleyeceğiz. 2030 yılına kadar ülkemizin çölleşmeye duyarlı sekiz havzasında çölleşme yönetimi eylem planlarımızı tamamlayıp diğer tüm havzalarda bu eylem planı çalışmalarına başlayacağız. Bu stratejiyle eş zamanlı olarak; Çölleşmeyle mücadeleye ayrılan kaynakları iki katına çıkaracağız. Sürdürülebilir arazi yönetiminde yeni teknolojilerin uyumlaştırılmasında finansal kaynakları yüzde 25 artıracağız.
EKSEN 2: BÖLGENİN SÜRDÜRÜLEBİLİR KULLANIMININ DENGELİ YOK EDİLMESİ
Atıl durumda olan kamu arazilerimiz; Karbon depolama alanı haline getirmek için ağaçlandırma çalışmalarımızı artıracağız. Böylece özel sektörün katkısını artırarak dünyayı koruyacağız. Bu amaçla ilk etapta 8 bin hektar alana 8 milyon fidan dikeceğiz. Hala; 200 bin hektarlık kamu arazimizi yeşil alana dönüştürerek yılda 3,5 milyon ton karbondioksit azaltımı sağlayacağız. Ortalama yaşam süresine göre değerlendirildiğinde bu tutar; Bu da 100 milyon ton karbondioksit salımına karşılık gelecek. Başarılı bir performansla; Ülkemizin farklı bölgelerinde toplam 1 milyon hektarlık alan potansiyel karbon depolama alanı olarak değerlendirilebilir.
KARBON KREDİSİ SERTİFİKASI
“Lavabo Karbon Kredilendirme ve Sertifikasyonu” çalışmamızı tamamladık. Çalıştığımız her yeşil lavabo alanının Karbon Kredi Değerini Standart Sertifika ile belgelendireceğiz. Alınan her türlü karbon kredisinin etkilenen sektörler tarafından kullanılmasını sağlayacağız. Yakında TBMM'de yasalaşacak olan İklim Kanunumuzla bunun hukuki altyapısını da hazırlamış olacağız.
DEVOLO KENTSEL ALANLAR DA OLUŞTURULACAK
Kentsel birikim alanları projemiz kapsamında Sayın Cumhurbaşkanımızın tüm Türkiye'ye duyurduğu millet bahçesi projesini önemsiyor ve bu projedeki yeşil alan sayısının arttırılması yönünde adımlar atmaya devam ediyoruz. 22 il, 81 il için tamamladığımız peyzaj rehberlerini 2025 yılı sonuna kadar tamamlayacağız. Bu rehberlerde; Yerel yönetimlerimize her şehre özel bitki türleri önerilecek, bakım ve işletmeye ilişkin bilgilere de yer verilecek.
Kurum Bakanı ve BM Direktörü İbrahim Thiaw
1. EKSEN: ULUSAL VE ULUSLARARASI KOORDİNASYON VE İŞBİRLİĞİ
Çölleşme ve erozyonla mücadele için Akademimizi (ÇEM) kurduk. Bilimsel arka planı göz ardı etmeden projeler üzerinde çalışıyoruz. Gelecek nesillerin haklarının korunması için ülkemizin kapsamlı yeşil büyüme politikaları uygulamasına öncülük edeceğiz.
2. EKSEN: SOSYO-EKONOMİK FAALİYETLER
Karbon düzenlemelerinden etkilenecek sektörlere çözüm olarak hayal ettiğimiz bu faaliyetlerde; Depolama maliyetlerine ve karbon gelirlerinin kullanımına özel sektörün katılımına odaklanacağız. Tarımsal üretimi de sosyoekonomik değere dönüştürmeyi planlıyoruz.
3. AKSEN: AR-GE ÇALIŞMALARI
Ülkemizde; 1970'li yıllarda erozyonla aşındırılan toprak miktarı yılda 500 milyon ton iken, erozyonla mücadele çalışmalarımız sayesinde bu miktarı yılda 140 milyon tona indirmeyi başardık. Ayrıca gen havuzu oluşturarak uygun bitki türlerini ve 300 hektarlık alanı hızlı bir şekilde tespit ederek orman dışı alanlarda çölleşmeyi önleyeceğiz. İklim dostu tarım uygulamalarının yaygınlaştırılmasına yönelik araştırmaların sayısı artacak; İyi tarım uygulamaları uygulayan üretici sayısını en az 3 bine çıkaracağız. Ulusal stratejimiz ve 2024-2030 eylem planımızda toplumun, özellikle de kadınların sürece dahil edilmesinin sağlanmasına önem veriyoruz. 14 binin üzerinde kooperatifi de sürece dahil edeceğiz.
4. EKSEN: İZLEME VE DEĞERLENDİRME
Tüm bu çalışmaları değerlendirmek gerekirse; Türkiye Çölleşme Modeli ve Etkilenebilirlik Haritası, Dinamik Erozyon İzleme Sistemi, Ulusal Arazi Kullanımı İzleme Sistemi, Arazi Tahribatı Karar Destek Sistemi gibi izleme sistemlerini kurduk. Bu sistemleri dünyadaki diğer ülkelerle de paylaşmak istiyoruz. Bu anlamda her türlü işbirliğine açık olduğumuzu burada ifade etmek isterim.
Bakan Kurum ve Filistin Tarım Bakanı Rezq Salimia
ÇIĞ TEHLİKESİ HARİTALARI HAZIR
Bakan Kurum konuşmasında, “Çığ düşen alanların sağlıklı ekosistemlere dönüştürülmesi” projesinin başlatılacağını ve bu nedenle turizm merkezleri başta olmak üzere çığ tehlikesi olan yerleşimlerle ilgili proje ve uygulamaların hayata geçirildiğini açıkladı.
“COP31 İÇİN TÜM DOSTLARIMIZIN DESTEKLERİNİ BEKLİYORUZ”
Türkiye'nin COP 31 başkanlığına adaylığını bir kez daha vurgulayan Bakan Kurum, şunları söyledi: “Tecrübelerimizi tüm dünyayla paylaşmak ve önümüzü açmak amacıyla COP 31 İklim Konferansı'na adaylığımızı bir kez daha vurgulamak istiyorum. Hem iklim hem de çölleşmeyle mücadele çalışmalarımızın doğası gereği, ülkemizin dünyaya sunduğu potansiyel. Türkiye'nin COP 31 başkanlığında adil, sürdürülebilir, kapsayıcı ve şeffaf bir yaklaşımla hareket edeceğini özellikle ifade ediyor ve tüm dostlarımızın desteğini bekliyoruz. Gelecek nesillere çölleşme, kuraklık ve arazi bozulması endişesi olmayan, iklim değişikliğine karşı azaltım ve uyum sağlayan bir Türkiye miras bırakmak istiyoruz” dedi.
“GAZZE’DEKİ BOMBALARIN HEDEFİ TÜM İNSANLIK”
Konuşmasında Gazze'ye özel olarak değinen Bakan Kurum, 50 binden fazla Gazzeli ve 4 binden fazla Lübnanlının vahşice katledildiğine dikkat çekerek şunları söyledi: Bugün Riyad'da bu toplantıyı yaparken, Gazzeli milyonlarca kadın ve çocuk; İsrail'in saldırıları altında acı çekiyorlar ve çığlıkları göklere ulaşıyor. Şehirler, Gazze'de bir daha hiçbir canlı yaşayamayacak şekilde harap edildi. Bugün Gazze'de tek bir ev kalmadı. Tüm ahlaki ilkeler çiğnendi. Dünyanın şunu unutmaması lazım; Bugün Gazze'de sadece Gazzeliler değil, tüm insanlık bombaların hedefi, tüm dünya kurşunların hedefi. Biz Türkiye olarak, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde, tüm dünya halklarını Filistin ve Gazze'nin özgürlüğü için vicdanın sesi olmaya, Filistin ve Lübnan için birleşmeye çağırıyoruz.
Bakan Kurum ve İran Tarım Bakanı Rıza Nuri Gızılçe
BAKAN, KURUMLARIN, İRAN, FİLİSTİN, SOMALİ BAKANLARI VE BM DİREKTÖRÜYLE GÖRÜŞTÜ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, COP16 programının ikinci gününde Riyad'da İran İslam Cumhuriyeti Tarım Bakanı Gulam Rıza Nuri Gızılçe ile bir araya geldi. Toplantıda iki ülke arasında çevre, kuraklık ve çölleşmeyle mücadele konularında işbirliğinin önemi vurgulandı.
“GAZE'NİN YARALARINI TEDAVİYE ETMEYE HAZIRIZ”
Bakan Kurum, COP16 kapsamında Filistin Devleti Tarım Bakanı Rezq Salimia ile bir araya geldi. Soykırım sonucu tarım arazilerinin zarar gördüğünü ve su kaynaklarının yok edildiğini vurgulayan Bakan Kurum, “Gazze'nin yaralarının sarılması için her türlü desteği vermeye hazır olduğumuzu yineliyoruz.”
Bakan Kurum ve Somali Çevre Bakanı Khadjia Al-makhzoumi
BM İLE İŞBİRLİĞİ VURGUSU
Bakan Kurum daha sonra Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi İcra Direktörü İbrahim Thiaw ile bir araya geldi. Kuraklık, göç, arazi mülkiyeti ve finansman gibi konuların ele alındığı toplantıda Bakan Kurum, Türkiye'nin Birleşmiş Milletler Çölleşmeyle Mücadele Sözleşmesi Sekretaryası ile yakın işbirliğinin güçlenerek devam etmesini umduğunu ifade etti.
Türkiye'nin COP31 BAŞVURUSU İÇİN DESTEK TALEBİ
Bakan Kurum, ikili temasları kapsamında Somali Federal Cumhuriyeti Çevre ve İklim Değişikliği Bakanı Khadija Mohamed Al Makhzoumi ile de bir araya geldi. Bakan Kurum, görüşmelerinde Türkiye'nin COP31 başkanlığı adaylığına destek sağlanmasına ilişkin beklentilerini dile getirdi.