Bilim insanları fare derisini şeffaf hale getirdi: İnsan derisine de uygulanabilir mi?
Araştırmacılar, gelecekte bu teknolojinin, canlı bir organizmanın iç yapısının işlevsel durumdayken daha net gözlemlenmesine olanak sağlayacağını umuyor.
Stanford Üniversitesi’nden bilim adamı Guosong Hong, “Bu teknoloji, damarları daha net görünür hale getirerek kan almayı kolaylaştırabilir, lazerle dövme silmeyi kolaylaştırabilir veya tümörlerin erken teşhis ve tedavisine yardımcı olabilir” dedi.
Araştırmada kullanılan yöntem, ışığın belirli bir dalga boyundaki dokuların farklı kırılma indislerine sahip bölgelerinde yayılmasının önlenmesine dayanmaktadır.
Normalde çevredeki dokular ve sıvılar farklı kırılma indislerine sahip oldukları için ışığı dağıtırlar ve şeffaflık kaybolur. Ancak kırılma indisleri eşitlenirse ışık derin dokulardan yansıyabilir ve böylece daha net bir görüntü elde edilebilir.
Ucuz ve etkili bir yöntem olabilir
Bu yöntemi gerçekleştirmek için araştırmacılar tartrazin adı verilen bir gıda boyası kullandılar. Tartrazin, ışığın belirli dalga boylarını emerek çevredeki sıvının kırılma indeksini değiştirdi ve ışığın saçılımını önemli ölçüde azalttı. Ou, “Bu boya biyolojik olarak uyumludur, bu da canlı organizmalar için güvenli olduğu anlamına gelir” dedi. Aynı zamanda oldukça ekonomik ve etkilidir; “Çalışması için sadece çok küçük bir miktar kullanmamız gerekiyor” dedi.
Tartrazin boyası farelerin derisine uygulandığında kan damarlarında, organlarda ve hatta sindirim sisteminde kas hareketleri gözlemlenebildi.
Boya uygulandıktan birkaç dakika sonra cilt şeffaf hale gelir ve işlem sonrası yıkanır. Vücudun daha derin kısımlarına nüfuz eden boya idrar yoluyla dışarı atılır.
İnsan derisinin farelerden 10 kat daha kalın olduğu dikkate alındığında bu yöntemin insanlarda da işe yarayıp yaramayacağı henüz bilinmiyor. Araştırmacılar bu konuyu daha fazla araştırmayı planlıyor.
Bu çalışma Science dergisinde yayımlandı.