Güncel Haberler

Dubai çikolatasındaki gizli tehlike ortaya çıktı! Bu madde karaciğer kanseri riskini artırıyor

Sosyal medyada viral olan Dubai çikolatası, kısa sürede tüm market ve barlarda satılmaya başlandı ve ilgi gördü. Dubai çikolatasını sinsice üretime karşı uyaran beslenme ve diyet uzmanı Gamze Çakaloğlu, şunları söyledi: “Sosyal medyanın da etkisiyle son dönemde gündeme gelen Dubai çikolatasında kullanılan antep fıstığında 'küf ve aflatoksin' iddiası ortaya çıktı. Gıda mühendisleri, Dubai çikolatasında kullanılan yer fıstığının “gri antep fıstığı” olması gerektiğini tespit ederek, “Antep fıstığında oluşabilecek küfler ve aflatoksinler insan sağlığı açısından ciddi tehlikeler oluşturuyor.” dedi.

“KRONİK MARUZ KALMA KARACİĞER KANSERİ RİSKİNİ ARTTIRIYOR”

Çakaloğlu, aflatoksinin Aspergillus flavus ve Aspergillus parasiticus gibi küf türlerinin ürettiği toksik bir bileşik olduğunu söyledi. Karaciğer üzerinde yıkıcı etkileri olduğunu belirten Diyetisyen Çakaloğlu, 'küf' ve 'aflatoksin'in sağlık üzerindeki etkilerini şöyle anlattı;

iStock-1400237358

“Aflatoksinlere maruz kalmak akut ve kronik zehirlenmelere yol açabiliyor. Akut zehirlenme durumunda karaciğer hasarı, sarılık, sindirim bozuklukları ve hatta ölüm meydana gelebilir. Kronik maruz kalma karaciğer kanseri riskini artırır ve hepatoselüler karsinom gelişiminde rol oynar. Ayrıca aflatoksin bağışıklık sistemini baskılayarak vücudun enfeksiyonlara karşı direncini zayıflatır. Aynı zamanda büyüme geriliği ve beslenme yetersizliği gibi sorunlara da neden olur. Küfler toksik etkilerinin yanı sıra alerjik reaksiyonlara ve astım, bronşit gibi solunum yolu hastalıklarına da neden olurlar. “Bağışıklık sistemi zayıf olan bireylerde ciddi enfeksiyon riski oluşturuyor.”

“TÜKETİCİLER ÜRÜNLERİN GÖRÜNÜMÜNE VE KOKUSUNA DİKKAT EDİLMELİ”

iStock-1468495383

Diyetisyen Çakaloğlu ayrıca antep fıstığı gibi kuru meyvelerde küf ve aflatoksin oluşumunu önlemek için doğru hasat, kurutma, depolama ve işleme yöntemlerinin son derece önemli olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Yer fıstığı nemli ortamlardan uzak tutulmalı, uygun sıcaklık ve nemde saklanmalıdır. seviyeler”. . Tüketiciler ürünlerin görünüşünü ve kokusunu incelemelidir. Küflü ve tuhaf kokulu yer fıstığı tüketmemeliler” dedi.

DHA
Bu içerik Nilgün Akbıyık tarafından yayınlanmıştır.

Önceki içerik Sonraki içerik

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu