Güney Kore’den çok hızlı tren projesine büyük ilgi
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Seul’de mevkidaşı Park Sang-Woo ile ultra hızlı tren projesi ve ulaşım alanında iş birliğini görüştü ve GICC 2024 konferansına katıldı.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Altyapı İşbirliği Konferansı (GICC) 2024 kapsamında Kore Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret kapsamında Kore Kara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Park Sangwoo ile bir araya geldi. Firmaların Türkiye’de dev projelere imza attığını belirten Bakan Uraloğlu, 1915 Çanakkale Köprüsü’nün Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolu projesinin Kınalı-Malkara kesiminin yapımı ile Ankara Süper Hızlı Otoyol-İstanbul Tren Hattı’nın yapımının ve deniz ulaşımının hızlandırılmasının sağlanacağını söyledi. Taşımacılık anlaşmalarında bu konuların görüşüldüğünü belirtti. Sivil havacılık alanında ise Türkiye ile Busan arasında 7 yeni frekanslı uçuşun eklenmesinin gündemde olduğunu belirten Uraloğlu, Ukrayna’nın yeniden inşası ve Türkiye’de ikinci nükleer santralin inşası için iş birliği yapılmasının da gündemde olduğunu kaydetti.
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Küresel Altyapı İşbirliği Konferansı (GICC) 2024 vesilesiyle Kore Cumhuriyeti’ne yaptığı ziyaret kapsamında ilk kez Türkiye’nin Seul Büyükelçiliğini ziyaret ederek Büyükelçi Salih Murat Tamer ile görüştü. Bakan Uraloğlu, bu görüşmenin ardından Kore Kara, Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Park Sangwoo ile görüştü ve heyetler arası toplantı gerçekleştirildi. Türkiye’nin 6 Şubat 2023’te yaşadığı deprem felaketinin ardından Kore’nin gösterdiği dayanışma ve desteği hatırlatan Bakan Uraloğlu, iki ülke arasındaki kardeşliğe vurgu yaparak, şöyle konuştu: “Ülkemiz ile Kore arasında iş birliğinin geliştirilmesi için çalışmak benim görevimdir. amcam da savaştı ve çok önemli bir gaziydi.” dedi. Bakan Uraloğlu, Hindistan’da düzenlenen G20 zirvesinde her iki ülke devlet başkanlarının verimli bir toplantı geçirdiğinin altını çizerek, şunları söyledi: “Bir kez daha belirtmek isterim ki; Türkiye, Meksika, Endonezya, Kore ve Avustralya’dan oluşan MIKTA önemli işler yapabilir. “Bu şekilde işbirliğimizi daha da geliştirebiliriz.” dedi.
2053 YILINA KADAR 250 MİLYAR DOLARLIK YATIRIM BEKLENİYOR
1915 Çanakkale Köprüsü, Yavuz Sultan Selim Köprüsü gibi prestijli projeleri Koreli ortaklarla hayata geçirdiklerini belirten Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Şimdi de 1915 Çanakkale Köprüsü ile gerekli görüşmelerin ardından 127 kilometrelik otoyolu ortaklaşa inşa etmek istiyoruz. Kınalı-Tekirdağ-Çanakkale-Savaştepe otoyolu projesinin Kınalı-Malkara kesimi için DAELIM şirketi. Kore’den finansman konusunda çok ciddi bir aşamaya gelindiğini söylemekten mutluluk duyuyorum.” dedi. Türkiye’nin ulaşım ve haberleşme altyapısına son 22 yılda yapılan yatırımları anlatan Bakan Uraloğlu, 165 milyar doları karayolu altyapısı olmak üzere 272 milyar dolarlık altyapı yatırımı yapıldığını, bundan sonra demiryolu yatırımlarına ağırlık vereceklerini kaydetti. . AÇIK. Uraloğlu, “Yaklaşık 30 yıllık süreçte özellikle 2053 yılına kadar karayolları, demiryolları ve deniz taşımacılığına yaklaşık 250 milyar dolar yatırım yapmayı planladık.” dedi.
ANKARA-İSTANBUL YÜKSEK HIZLI TREN PROJESİ MASA’DA
Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 15 yıldır yüksek hızlı demir yolu işleten ülkelerden biri olduğunu belirterek, şöyle konuştu: “Saatte 250 kilometreye kadar çalışan yüksek hızlı tren hatlarımız var. Şimdi Ankara-İstanbul arasında saatte 350 kilometre hızla gidebilecek demiryolu projesi için çalışmalara başladık. Koreli meslektaşımla hızlı tren hakkında konuştuk. Projemize büyük ilgi gösterdiler. Bu bizi çok mutlu etti. Ülkemizde şu anda 2 bin 251 kilometre yüksek hızlı demiryolu hattı bulunuyor ve bunu kısa vadede 5 bin kilometreye çıkarmayı planlıyoruz” dedi. dedi. Bakan Uraloğlu, saatte 160 kilometre hızla giden elektrikli trenlerin Bakanlık bünyesinde TÜRASAŞ tarafından üretildiğini, lansmanının da görüşüldüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Şimdi de saatte 160 kilometre hızla giden treni üretmeyi planlıyoruz. 225 kilometre.” dedi. Türkiye ile Kore arasında denizcilik sektöründe iş birliğinin de ele alındığını belirten Bakan Uraloğlu, iki ülke arasında deniz taşımacılığı anlaşması taslağına ilişkin görüşmelerin devam ettiğini ve bu konuda ilerleme kaydedilebileceğine inandığını hatırlattı.
“7 YENİ SEVKİYATI BUSAN’A GÖNDERMEK İÇİN TOPLANTIYIZ”
Kore ile Türkiye arasındaki uçuşun 10-11 saat sürdüğünü belirten Bakan Uraloğlu, şöyle konuştu: “Şu anda iki ülke arasında haftalık karşılıklı 11 uçuş bulunuyor. Türk Hava Yolları bunu sağlıyor; Kore Havayolları 8 frekansta çalışmaktadır. Seul’e uçuş sıklığının 11’den 21’e çıkarılması ve Busan’a 7 yeni uçuş sağlanması konusunu ortaklaşa görüşüyoruz. Bizim için önemli olan Kore ile önemli bir ticaret hacmimiz var. Türkiye’de birçok işbirliğine imza attık. Tabii ki bunları geliştirmemiz lazım.” dedi.
UKRAYNA’NIN YENİDEN İNŞA EDİLMESİNDE İŞBİRLİĞİ AŞAMASI
Bakan Uraloğlu, üçüncü ülkelerde de iş birliğinin geliştirilebileceğini vurgulayarak, Türkiye’nin satın alma sektörü başta olmak üzere dünyanın her yerinde hızlı ve kaliteli işler yürütme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi. Ukrayna’nın Türkiye’ye yakınlığına vurgu yapan Uraloğlu, şunları söyledi: “Orada hâlâ bir savaş sürüyor. Bunun bir an önce bitmesini gerçekten istiyoruz. Savaş sırasında bile şirketlerimiz orada faaliyet göstermeye devam etti. Ukrayna hükümetinin talebi üzerine firmalarımız yoğun bir şekilde çalışmaya başladı. “Bu noktada Kore ile işbirliği yapabileceğimizi düşünüyorum.” dedi. Türkiye’de yapılması planlanan ikinci nükleer santral konusunda işbirliğinin mümkün olduğunu vurgulayan Uraloğlu, Koreli mevkidaşına misafirperverliğinden dolayı teşekkür ederek Park Sangwoo’yu 15-18 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek Uluslararası Karayolu Federasyonu kongresine davet etti.