İngiltere’deki yüksek vergiler nedeniyle enerji şirketleri Norveç’e yöneliyor
İngiltere’de petrol ve doğalgaz şirketlerinin kârlarına uygulanan vergilerin son üç yılda yüzde 40’tan yüzde 78 civarına çıkarılması, birçok enerji firmasını ülkeden çekilmeyi düşünmeye sevk etti.
İngiltere merkezli petrol ve doğal gaz şirketi Serica Energy, ülkede giderek ağırlaşan vergi rejimi nedeniyle İngiltere’den çekilip Norveç gibi İskandinav ülkelerine yönelmeyi düşündüğünü açıkladı.
Böyle bir kararın alınması, birçok offshore enerji şirketinin yüksek vergi artışlarının ardından ülkeyi terk ettiği İngiltere’nin enerji sektörüne büyük bir darbe indirebilir.
Serica Energy, günde yaklaşık 600.000 varil petrolün yanı sıra Birleşik Krallık gaz arzının yaklaşık %5’ini sağlıyor.
Petrol ve gaz şirketlerinin kârlarına uygulanan vergilerin üç yıl içinde %40’tan neredeyse %78’e çıkarılmasının ardından Birleşik Krallık’ın sondaj merkezi olarak çekiciliği son zamanlarda azaldı.
İngiltere Maliye Bakanı Rachel Reeves’in bütçede daha fazla vergi artışı olabileceğini ima etmesiyle şirketler İngiltere’den çıkış planlarını gözden geçirmeye başladı.
Gidilecek en iyi yer neresi?
Kuzey Denizi’ndeki eski petrol ve gaz sahalarını satın alarak yeniden gelir elde etmeye başlayan Serica Energy gibi şirketler için Norveç, İngiltere’ye iyi bir alternatif olarak görülüyor.
Bunun nedeni, özellikle büyük offshore enerji pazarı ve güçlü tedarikçi ağı göz önüne alındığında, Norveç’te benzer bir iş modeli kurmanın nispeten kolay olmasıdır. Norveç ayrıca petrol ve gaz sektöründe de geniş deneyime sahiptir ve teknolojisi, operasyonel verimliliği ve istikrarlı iş ortamıyla tanınmaktadır.
Ayrıca, küresel çapta genişlemek isteyen şirketler için cazip olabilecek bir takım başka ülkelerle de çifte vergilendirme anlaşmaları bulunmaktadır.
Serica Energy, potansiyel yer değiştirme seçenekleri olarak Kuzey Denizi çevresindeki diğer ülkelere de baktığını söyledi.
Serica Energy başkanı David Latin, Telegraph’a şunları söyledi: “Tamamen Birleşik Krallık merkezli bir şirket olmanın sonuçları şu anda felakettir.”
“İşçi Partisi manifestosunun açıklandığı gün bakın ne oldu. Petrol ve gaz devlerinin hisse fiyatları üzerinde neredeyse hiçbir etkisi olmadı çünkü onlar kârlarını yurtdışından sağlıyorlar” dedi.
“Ancak bizim gibi İngiltere merkezli daha küçük şirketler için hisse fiyatlarındaki aşağı yönlü hareket gerçekten önemli” diye ekledi.
İngiltere hâlâ büyük oranda fosil yakıt ithalatına bağımlı durumda
İngiltere hâlâ büyük ölçüde enerji ithalatına bağımlı durumda. Birleşik Krallık Enerji İstatistikleri Özeti’ne (DUKES) göre, ülkenin net enerji ithalatı 2022’de %37’den 2023’te %40,8’e yükseldi.
Birleşik Krallık, enerji ihtiyacının çoğunu fosil yakıtlardan elde etmeye devam ederken, enerji şirketlerine uygulanan vergi artışları da giderek daha fazla şirketin yoluna devam etmeyi seçmesiyle büyüyen bir sorun haline geliyor.
Ülkenin yenilenebilir enerji altyapısını aynı hızda geliştirememesi, ülkenin enerji ithalatına daha bağımlı hale gelmesine ve dolayısıyla ekonomik açıdan daha kırılgan olmasına neden olabilir.
Bazı politikacılar, petrol ve gaz şirketlerine karşı kararlı adımlar atmalarını isteyen çevreci grupların baskısı altında.
Shell’in de aralarında bulunduğu bazı şirketler, enerji şirketlerinin hala memnuniyetle karşılandığı ve daha yüksek değerlemelerden ve daha geniş bir yatırımcı yelpazesinden yararlanabileceği Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) taşınmayı düşünüyor.