Lübnan Başbakanı Mikati, ülkedeki Suriyeli mültecileri “evlerine dönmeye” davet etti: “Yeterli kaynak yok”
Şu anda 2 milyon Suriyeli mültecinin yaşadığı, 5,8 milyon nüfusuyla Lübnan, kişi başına en fazla mülteciye ev sahipliği yapan ülke konumunda.
Lübnan Başbakanı Necip Mikati, Beşar Esad'ın geçtiğimiz günlerde muhalif gruplar tarafından devrilmesinin ardından ülkesindeki Suriyeli mültecilere evlerine dönme çağrısında bulundu.
İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenen Artreju Fratelli d'Italia Festivali'nde konuşan Mikati, 5,8 milyonluk nüfusun üçte birinin Suriye'den kaçan insanlardan oluştuğunu ve en fazla göçmene ev sahipliği yapan ülkenin Lübnan olduğunu belirtti. Kişi başına düşen mülteci.
Mikati, “Kaynaklarımız üzerindeki baskı çok büyük, mevcut ekonomik sorunları daha da kötüleştiriyor ve iş ve hizmetler için güçlü bir rekabet yaratıyor” dedi.
“Bugün ve Suriye'deki siyasi dönüşüm sonrasında bu sorunun en iyi çözümü Suriyelilerin ana vatanlarına dönmeleridir.”
Lübnanlı yetkililer ülkede yaklaşık iki milyon Suriyelinin yaşadığını ve bunların 800 binden fazlasının Birleşmiş Milletler'e (BM) kayıtlı olduğunu söylüyor.
Arap Baharı'nın bir parçası olan hükümet karşıtı protestolara yönelik acımasız baskıların ardından, 2011'de iç savaşın başlamasının ardından birçok insan Suriye'den kaçtı.
Mikati'nin açıklamaları, Avrupa ülkelerinin Suriye'deki mülteci nüfusu konusunda ne yapacaklarını tartışmaya başladıkları bir dönemde geldi.
Aralarında Belçika, Danimarka, Almanya ve Çek Cumhuriyeti'nin de bulunduğu bazı ülkeler, Suriyeliler tarafından yapılan sığınma başvurularını işleme almayı durdurdu.
Ancak hepsi mültecileri Suriye'ye geri göndermeyi düşünmek için henüz çok erken olduğu konusunda hemfikir.
Avrupa Komisyonu, “Suriye'ye güvenli, gönüllü ve onurlu bir dönüş için gerekli koşulların şu anda mevcut olmadığını” söyledi.
Almanya İçişleri Bakanı Nancy Faeser, “Suriye'nin şu anda nereye gittiğini görmek için birkaç gün daha beklememiz gerekiyor” dedi.
“Durum nedir? Azınlıkların korunması ne durumda? Peki bireylerin korunması? Ve elbette ülkelerine geri gönderilmeler de mümkün olabilir.”
Bu haftanın başlarında Avusturya hükümeti, ülkedeki Suriyeli mültecilere Suriye'ye dönmeleri karşılığında 1.000 Euro “geri dönüş ikramiyesi” vereceğini duyurdu.
Muhafazakar Şansölye Karl Nehammer, İngilizce ve Almanca yayınlanan bir bildiride, “Ülkenin vatandaşlarının yeniden inşasına ihtiyacı var” dedi.
Nehammer'ın duyurusu, Şansölye Angela Merkel'in eski sağlık bakanı Jens Spahn'ın bir televizyon röportajında benzer bir fikri dile getirdiği haftayla aynı hafta geldi.
Spahn: “Alman hükümeti şöyle dedi: 'Suriye'ye dönmek isteyenlere uçak kiralayacağız ve onlara (yeni bir hayata) başlamalarına yardımcı olacağız.” 1,000 euro “'Sana veririz' derse ne olur?” diye sordu.
2015 yılında çoğu Suriye'deki iç savaştan kaçan bir milyondan fazla mültecinin Avrupa'ya akını, AB'nin en büyük siyasi krizlerinden birine yol açtı; ülkeler, mültecilere kimin ev sahipliği yapması gerektiği ve diğer ülkelerin buna zorlanıp zorlanmayacağı konusunda tartışıyordu. öyle yap. yardım. Bu gerginlikler bugün de devam ediyor.
Avrupa İltica Ajansı'na göre bu yılın Eylül ayı itibarıyla yaklaşık 14.000 Suriyeli Avrupa'da uluslararası koruma başvurusunda bulundu.
Geçen yıl yaklaşık 183 bin Suriyeli sığınma başvurusunda bulundu. Ortalama olarak her üç başvurudan biri kabul edilmektedir.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, uluslararası koruma talep eden Suriyelilere yönelik muamelede “sabır ve basiretlilik” çağrısında bulundu.
BM genel olarak Suriyeli mültecilere yönelik alınacak önlemlerin yeni Suriye yönetiminin kanun ve düzene saygı gösterme konusundaki istekliliğine bağlı olduğuna inanıyor.