Öğretmenlik mesleğine ilişkin yasa teklifinin 6 maddesi daha kabul edildi – Son Dakika Türkiye Haberleri
TBMM Genel Kurulu’nda müzakereleri devam eden 39 maddelik Öğretmenlik Mesleği Kanunu’nun 2. bölümünün 6 maddesi daha kabul edildi.
Genel Kurulca kabul edilen maddelere göre, eğitim hizmeti veren öğretmenlerin seçimi, yetiştirilmesi, atanması, hakları, görev ve sorumlulukları, ödül ve cezaları, kariyer ilerlemeleri ve mesleki gelişimlerini kapsayan Milli Eğitim Akademisi kurulacak. Öğretmenlik mesleği ile ilgili diğer konular. Akademinin masrafları Bakanlık bütçesinden karşılanacak.
Ulusal Eğitim Akademisi, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken becerileri belirleyecek ve gelişen koşullara göre güncelleyecek.
Ulusal Eğitim Akademisi, öğretmenlik mesleğine hazırlık amacıyla eğitim programları hazırlayacak ve uygulayacaktır. Özel eğitim kurumlarında çalışan personele, giderleri kurumlarınca veya kendileri tarafından karşılanmak şartıyla eğitim verilecek.
Akademi, faaliyet alanıyla ilgili konularda yerli veya yabancı üniversiteler ve diğer kurum ve kuruluşlarla işbirliği yapabilir ve Milli Eğitim Bakanının vereceği diğer görevleri yerine getirebilir.
AKADEMİ İZLEME VE REHBERLİK KOMİTESİ
Teklife göre “Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulu” oluşturulacak. Konsey 7 kişiden oluşacak ve yılda en az iki kez toplanacak. Kurula, Bakan veya Bakanın görevlendireceği bir bakan yardımcısı başkanlık edecek ve Akademi Başkanı, özel eğitim kurumları Genel Müdürü, Personel Genel Müdürü, Yükseköğretim Kurulu üyesi ve Bakanlar Kurulu üyelerinden oluşacak. Bakanın belirleyeceği diğer kamu kurum ve kuruluşları ile üniversitelerden bir temsilci.
“AKADEMİ KURULU BİR VE 10 YÖNETİM KURULU ÜYESİNDEN OLUŞACAK”
Akademik Konsey bir başkan ve 10 konsey üyesinden oluşacaktır. Akademi Başkanı, Akademi’yi temsil etmek, yönetmek, faaliyetlerini yürütmek ve denetlemekle sorumludur.
Akademik Konsey, Akademi Kontrol ve Yönlendirme Kurulu tarafından belirlenen politikaları, öğretmen, yönetici ve diğer personelin sahip olması gereken yetkinlikleri, Akademi tarafından düzenlenecek eğitim programlarını ve Akademi’nin yıllık çalışma planını ve Akademik Akademik Yönetim Kurulu’nun hazırlayacağı politikaları hazırlayacak. Bakanın onayına sunacağız.
Ayrıca Akademik Konsey, Akademi’den çıkarılmaya ilişkin itirazları inceleyecek ve karara bağlayacaktır.
“İşe alınacak”
Akademinin eğitim faaliyetlerini yürütmek üzere Bakanlıkça kamu personeli, sözleşmeli personel, geçici personel ve işçi çalıştırılabilir.
Akademi’de öğretim üyesi olarak görev yapan profesör, doçent ve doktor unvanlarına sahip olanların haftada en az 10 saat ders vermeleri gerekecek ve haftada 20 saate kadar ders verme karşılığında ek ücret alacaklar.
AKADEMİK KOMİTE’NİN ÇALIŞMA ESASLARI YÖNETMELİKLE BELİRLENECEK
Yükseköğretim kurumlarıyla işbirliği yapılarak Akademi’de geçici olarak öğretim elemanı görevlendirilebilir. Akademi hizmet birimlerinin görev dağılımı, Akademik Konsey ile Akademi İzleme ve Yönlendirme Kurulunun çalışma usul ve esasları Bakanlıkça çıkarılacak yönetmelikle belirlenecek.
TBMM Başkan Vekili Gülizar Biçer Karaca, yarın saat 14.00’te toplanacak Genel Kurul’u kapattı.