Mikrosanatla tespihleri şaheserlere dönüştürün – Son Dakika Kültür-Sanat Haberleri
İran asıllı minyatür sanatçısı Arya Kamalı, Yalova Kent Müzesi’nde düzenlenen “Gelenekten Geleceğe” karma sergisinde eserlerini sunuyor. Sanatıyla büyük ilgi gören Kamalı, yaklaşık yarım asırdır minyatürle uğraştığını anlattı. Tespih ve minyatür üzerine yaptığı çalışmaların farklı alanlar olduğunu vurgulayan Kamalı, mikrosanat çalışmalarına nasıl başladığını şöyle anlattı:
“8-10 yıl önceydi. Değerli bir koleksiyoner arkadaşım elinde tesbihle yanıma geldi. ‘Bir padişah figürüyle çalışır mısınız?’ dedi. Tahıl çok küçüktü. Yaklaşık bir buçuk santim kadardı. Deneyeceğimi düşündüm. Daha sonra bu tesbihi tamamen yapmak istedim. Sonra bunu yaptım ve bitti. Açıkçası kolay olmadı. Düz bir yüzeye sahip olmadığı için kavisli bir yüzeye sahipti ve aynı zamanda farklı bir formata sahipti. O formata göre konumlandırdım. Birkaç deneme yapmam gerekiyordu. Sonunda bunu yaptıktan sonra bir yazı yazdım. Özellikle tespihlere ilgi duyan koleksiyonerlerden inanılmaz bir ilgi oluştu. Çok sevdiğim, çok yeni bir alan oldu. Benim tesbih maceram da böyle başladı.”
TESBİH BONCUKLARINA KURAN İŞLEDİ
Tespih üzerine padişah, doğa ve Selçuklu motifleri yaparken aklına çılgın bir fikir geldiğini belirten Kamalı, şöyle konuştu: “Tespih üzerine Kur’an-ı Kerim yazmayı düşündüm. Yine aynı sorunla karşılaştım. Bu sefer her sayfayı bir tespih üzerine yerleştirmek zorunda kaldım. İran asıllı olduğum ve Farsça ve Arapça bildiğim için o kısmı rahatlıkla geçtim. Bir süredir yeni desenler ve ölçüler yapıyorum. Bu 5 yıllık bir projeydi. Süleyman Gürsoy, Eskişehirli mükemmel bir tespih nakkaşıdır. Bir ustayla birlikte çok özel 30 adet tesbih yaptılar. “Bir şekilde her tesbih üzerine Kur’an-ı Kerim’den bir bölüm yazmaya karar verdim ve başladım” dedi.
MİLİMETRE BOYUTLARDA ÇALIŞIR
Bu süreçte kendisini en çok zorlayan şeyin ölçüler olduğunu belirten Kamalı, minyatürden ziyade mikro sanat yapması gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Mikro art yapmam gerekiyordu. Çalışma alanım A4 değil bir sayfaydı. 1.5 santimetre yüksekliğinde, yaklaşık bir santimetre genişliğinde ve kavisli tarafı çıkardığınızda 6-7 milimetrelik bir alanımız oluyor. Bir sayfayı uyarladığınızda arkasında dünyanın 990 sayfası vardı.” Ben de en güzel camileri yaptırmak istiyordum. Böyle bir alana yazı ve cami yerleştirmek ancak bu teknikle yapılabilir. Dünyada yanlış bir yaklaşım var En azından Türkiye’de minyatür derken küçük ölçekte yapılabilecek bir şeyi kastediyoruz ama bu yanlış kriterler ve kurallardır. Bazı nedenlerden dolayı küçük resim halk tarafından daha kolay geliştirilir. Ancak minyatür bir anlatım sanatıdır ama isterseniz devasa ölçekte de aynı kuralları takip edebilirsiniz.