Yargıtay, Atatürk Havalimanı'na saldırıyı planlayan IŞİD'lileri serbest bıraktı
Kaza, 28 Haziran 2016'da yerel saatle 21.22'de meydana geldi.
28 Haziran 2016'da İstanbul Atatürk Havalimanı'nda üç IŞİD militanının gerçekleştirdiği saldırının ardından tutuklu yargılanan 7 sanıktan 6'sı Yargıtay kararıyla serbest bırakıldı.
45 kişinin öldüğü, 236 kişinin yaralandığı saldırıda 7 kişiye 46'şar ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası verildi.
Now Haber'den Alican Uludağ'ın haberine göre, Yargıtay 3. Ceza Dairesi'nin “Adil ve adil bir ceza verilmesi gerekirken, derecesinde hata yapılarak haksız yere aşırı taciz cezası verilmesine karar verildi” Yeter” kararıyla 12 Aralık Perşembe günü yedi sanıktan altısı idam cezasına çarptırıldı. serbest bırakıldı.
İstanbul 13. Ağır Ceza Mahkemesi, 2018 yılında saldırıyı planlamak suçlamasıyla altı sanığa “anayasaya aykırılık” ve “kasten adam öldürme” suçlamasıyla müebbet hapis, bir sanığa ise “örgüt üyeliği” suçlamasıyla 12 yıl hapis cezası vermişti. bir terör örgütüdür.” organizasyon”.
Konuyla ilgili Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulu'nda konuşan ana muhalefetteki Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) grubunun genel başkan yardımcısı Murat Emir, şu açıklamalarda bulundu:
“2016 yılında Atatürk Havalimanı'nda 45 vatandaşımızın vahşice katledilmesinden sorumlu olan DAİŞ teröristlerinin Yargıtay 3. Ceza Dairesi kararıyla serbest bırakıldığını öğrendik. doğrudur, bu tam bir hukuki skandaldır.”
Arka plan
İstanbul Atatürk Havalimanı'na saldırı 28 Haziran 2016'da yerel saatle 21.22'de gerçekleşti.
Dağıstanlı Rus, Kırgız ve Özbek uyruklu üç kişinin düzenlediği olayda, saldırganlar önce uzun namlulu silahlarla insanlara ateş açtı, ardından intihar saldırısı düzenledi.
Türkiye'de 29 Haziran günü ulusal yas ilan edildi ve yurt içi ve yurt dışındaki tüm temsilciliklerde bayraklar yarıya indirildi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasında şunları söyledi: “Bu saldırının herhangi bir sonuç elde etmeyi amaçlamadığı, sadece masum insanların kanı ve acıları üzerinden dünyada ülkemiz aleyhine propaganda malzemesi üretmeyi amaçladığı açıktır.”
Amerikan haber ajansı Associated Press (AP), saldırının sorumluluğunu Irak ve Şam İslam Devleti'nin (IŞİD) üstlendiğini bildirdi.
2 Temmuz'da ölü sayısının 45'e çıktığı, 236 kişinin de yaralandığı bildirildi.
ABD Federal Havacılık İdaresi, Türkiye'den ABD'ye ve ABD'den Türkiye'ye yapılacak tüm uçuşların güvenlik nedeniyle iptal edildiğini duyurdu. İran ve İsviçre'nin İsviçre Uluslararası Hava Yolları da benzer kararları izledi.
Saldırının ardından Radyo Televizyon Üst Kurulu, Başbakanın talebi üzerine yayın yasağı koydu. Twitter, Facebook ve YouTube gibi platformlara erişim yavaşlatıldı.
Uluslararası toplumun Ankara'ya destek ve dayanışma mesajları gönderdiği günlerde dönemin NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, saldırıyı “şiddetle kınadığını” yazdı.
Ayrıca Brüksel'deki NATO karargahı dışındaki tüm üye ülkelerin bayrakları Türkiye için yarıya indirildi.
2014 yılında Irak ve Suriye'de ele geçirdiği topraklar ve gerçekleştirdiği kanlı saldırılarla adından söz ettiren IŞİD'in kökenleri, Ebu Musab el-Zerkavi'nin 2014 yılında kurduğu “Tevhid ve Cihad” adlı örgüte kadar uzanıyor. Afganistan.
Afganistan'daki IŞİD üyeleri ilk olarak 2001 yılında Kuzey Irak'a gelerek örgütlendiler ve 2004 yılında “Irak El Kaidesi” adını aldılar. 2006 yılında “Irak İslam Devleti”ni kurduklarını iddia eden grup, 2014 yılında Irak'ın ikinci büyük kenti Musul ve doğu Suriye'deki bazı bölgeleri ele geçirerek uluslararası alanda tanınmaya başladı ve adını “İslam Devleti” olarak değiştirdi. Irak ve Suriye”.
Aynı yıl Irak'ın Musul Başkonsolosluğu'na baskın düzenleyen örgüt, dönemin Başkonsolosu Öztürk Yılmaz'ı kaçırmış, 2015'te Suruç saldırısını, bir yıl sonra İstanbul'da Sultanahmet, Beyoğlu ve Atatürk Havalimanı saldırılarını, bir yıl sonra da İstanbul'da düzenlenen gece saldırısını gerçekleştirmişti. Reina. 2017'de kulübün saldırısı da dahil olmak üzere birçok kez Türkiye'yi hedef almıştı.
22 Aralık 2016'da IŞİD tarafından Fethi Şahin ve Sefter Taş isimli Türk askerlerinin diri diri yakıldığı görüntüler paylaşılmıştı.
Ülkede gündem haline gelen video kısa sürede yalanlansa da Türk Silahlı Kuvvetleri'nin (TSK) Taş ailesine yaptığı ziyarette aileye Sefter Taş'ın “şehit” olduğu bilgisi verildi. Fethi Şahin'in babası Mehmet Şahin, yetkililerin kendisine “oğlunun akıbetinin bilinmediğini” söylediğini söyledi.
Türk güvenlik güçleri ülke genelinde IŞİD'e karşı çok sayıda operasyon gerçekleştirdi. Aynı zamanda Türk Silahlı Kuvvetleri, Suriye'nin kuzeyinde Fırat Kalkanı Harekatı ile IŞİD'e karşı kara harekatı düzenleyerek IŞİD hedeflerini bombaladı.
Türkiye sınırları dışındaki tek kara parçası olan Süleyman Şah'ın türbesinin IŞİD tarafından kuşatılmasının ardından Şah Fırat Harekatı başlatıldı. Operasyon, türbede bulunan 38 personelin Türkiye'ye nakledilmesi ve Süleyman Şah ile iki korumasının naaşlarının Suriye'nin Esme köyündeki türbeye nakledilmesiyle sona erdi.
Türkiye'nin Fırat Kalkanı Harekatı ve ABD öncülüğündeki hava saldırılarıyla vurulan ve geniş topraklarının tamamını kaybeden IŞİD, Avrupa Birliği (AB), Türkiye, Amerika Birleşik Devletleri (ABD), Birleşmiş Milletler (BM) ve birçok kuruluş tarafından yenilgiye uğratıldı. diğer ülkeler. diğer kuruluşlar ve ülkeler. Terör örgütü sayılıyor.